BUA? Wat is BUA?

Vrijdagmiddag, de afsluiting van de accountancyweek 2020. Dit jaar een digitale week, startend op maandag en op vrijdag een afsluiting met een Pub Quiz. Bij aanmelding voor de Pub Quiz zou er iets leuks opgestuurd worden. De inhoud van het pakketje staat op de foto: een zak borrelnootjes, een reep chocolade en het recept voor het maken van een nojito. Inderdaad: Leuk!

Met dit artikel wil ik geen reclame maken voor wie dan ook, dat doen ze zelf veel beter. Maar waar ik meteen aan dacht bij het ontvangen van het pakketje is aan de BUA.

De afkorting staat voor Besluit Uitsluiting Aftrek omzetbelasting.

Dat zegt je hoogstwaarschijnlijk nog niets. Maar bij de woorden uitsluiting en aftrek en dan ook nog omzetbelasting (of btw voor de liefhebber) heb ik misschien je aandacht getrokken. Voordat ik iets meer vertel over de uitsluiting/beperking van de omzetbelasting eerst even dit:

Voorwaarden voor het recht op aftrek omzetbelasting (in het algemeen en zonder details over uitzonderingen)

  • Je bent ondernemer of je hebt een onderneming die omzetbelastingplichtig is.
  • Je ontvangt een (op de juiste manier opgemaakte) factuur van een andere ondernemer of onderneming die eveneens omzetbelastingplicht is voor de aan jou of jouw onderneming geleverde goederen of verrichtte diensten.

Voldoe je aan de voorwaarden, dan mag je de btw die jou in rekening is gebracht in aftrek nemen op de btw die je aan andere ondernemers in rekening brengt, voor de door jou geleverde goederen of diensten.

Uitzonderingen op de aftrek van/ beperking van de aftrek van de in rekening gebrachte omzetbelasting:

  • Het verstrekken van spijzen en dranken voor gebruik ter plaatse binnen het kader van het hotel-, restaurant-, pension- en aanverwant bedrijf aan personen die daar slechts voor een korte periode verblijf houden.
  • Goederen en of diensten, welke worden gebruikt voor het voeren van een zekere staat.
  • Goederen die voorzien in de behoefte van een ander (relatiegeschenken en giften).
  • Personeelsvoorzieningen
  • Kantine (kantineregeling)

Artikel 4 BUA: De aftrekbeperking geldt niet wanneer de waarde < € 227,00 bedraagt.  

Terug naar het ontvangen pakketje.

Stel de waarde van dit pakketje is € 10,00. En helaas maak ik weinig kans dat ik dit jaar nog meer presentjes van deze afzender zal ontvangen. De bestedingen aan mij en aan mijn onderneming vallen voor de gulle gever dus onder artikel 4 BUA waardoor er zich geen aftrekbeperking zal voordoen. Alle in rekening gebrachte omzetbelasting zal daarom door de afzender in zijn geheel in aftrek genomen mogen worden.

Maar hoe gaat het er bij uw onderneming aan toe? Een etentje met een klant/leverancier een bloemetje of fles wijn voor zijn of haar  verjaardag, een attentie met de feestdagen. Red u het om onder de € 227,00 te blijven? Dan is er geen probleem maar overschrijdt u het bedrag van € 227,00 dan begint het rekenwerk voor u.

En wat als u personeel in dienst heeft? Cadeautje bij zijn of haar verjaardag? Kantine verstrekkingen? Jaarlijks personeelsfeestje? Kerstpakket? Overige personeelsvoorzieningen en ga zo maar door. Alles bij elkaar opgeteld is € 227,00 niet zo heel erg veel. En wat als de grens van € 227,00 overschreden wordt? Dan rest  u heel wat het rekenwerk!

Dat rekenwerk nemen wij u en onze klanten graag uit handen. Met online programmatuur en slimme app’s  zijn wij in staat om uw administratie snel en efficiënt in te voeren, zodat u “uptodate” over uw data kunt beschikken en wij “uptodate” de BUA voor u kunnen berekenen.